Vijfduizend jaar bewoningsgeschiedenis Hageveld

05-09-2011 - Onlangs verscheen bij de Stichting Historisch Onderzoek Hageveld een geslaagde studie over de geschiedenis van wat ooit het seculiere priesterseminarium Hageveld in Heemstede was.

De auteur Frits Hazenberg beschrijft in het boek de eeuwenoude ontwikkeling dat dit omvangrijke gebied onderging. In tien overzichtelijke hoofdstukken beschrijft hij hoe het landschap wijzigde vanaf de prehistorie tot aan heden.

Vanaf het vierde hoofdstuk gaat Hazenberg uitgebreid in op de geschiedenis van het gebied dat in 1455 als hofstede Willigenhorn voor het eerst wordt vermeld. Interessant is te lezen hoe het klooster De Hemelpoort, dat eertijds toebehoorde aan de Bernardijnen, na de alteratie verwordt tot buitenplaats Het Klooster. Nauwkeurig beschrijft Hazenberg alle ontwerpen van en veranderingen aan tuin, park en bos op deze buitenplaats.

In 1873 kreeg de buitenplaats van de toenmalige eigenaar Jan Dólleman de naam Landgoed ’t Groot Clooster. In 1920 kocht het bisdom Haarlem anoniem door hulp van een tussenpersoon het landgoed om er enige jaren later een enorm priesterseminarie te kunnen openen. Oude monumentale bebouwing werd hiervoor gesloopt en verloor de buitenplaats haar oorspronkelijke karakter. Architect was Jan Stuyt.

De auteur, die zelf op het terrein woont, verdient een aparte vermelding. In het hele boek heen klinkt een bijzonder betrokken schrijver door. Zelf deed hij ten tijde van de laatste grote verbouwingen van het seminarie naar luxe woonappartementen gewapend met een metaaldetector uitgebreid en diepgravend bodemkundig onderzoek. Zijn vele archeologische vondsten uit alle eeuwen, krijgen in dit met ruim 500 afbeeldingen voorziene en voorbeeldig vormgegeven boek alle aandacht. Van harte aanbevolen.

Landgoed Hageveld Heemstede. 5000 jaar bewoningsgeschiedenis, auteur F.R. Hazenberg, Heemstede 2011. ISBN 978-90-817146-1-7. prijs € 39,50. Te bestellen via de Stichting Historisch Onderzoek Hageveld.