Reacties op oorlogs Hageveld

28-09-2010 - Op de oproep van Bas van Duin via deze website kwam een aantal reacties binnen waarmee Bas aan de slag kan. Deze reacties willen wij u niet onthouden.

Als er meer wetenswaardige reacties binnenkomen, zullen wij die hier toevoegen.

Frans Bonarius: "Ondergetekende heeft van 1942-1943 in Westwoud de eerste klas Hageveld gelopen (op klompen nog wel). In 1944 ben ik ondergedoken, op de pastorie aldaar. Ook Jaap Slijkerman, docent Hageveld, verbleef daar. De zusters (Franciscanessen van Alverna) gaven mijn broer (die er ook zat) en ondergetekende te eten. Verhalen zat!!"

Paul Besseling: "Aangehecht een foto uit het fotoarchief van mijn ouders over Hagevelders in Hoogkarspel tijdens de oorlog; ik weet niet waar in Hoogkarspel de foto genomen is; ik weet ook niet wie er op staan; ik weet alleen dat we na de oorlog met enige regelmaat bezoek kregen van kapelaan Stam; ik neem aan dat hij een van de studenten op de foto is, maar ik herken hem niet. Ik wist altijd wel dat tijdens de oorlog Hagevelders in Hoogkarspel en omstreken waren, maar ik heb mijn ouders en mijn grootouders daar nooit over doorgevraagd. Ik ben de zoon van bakker Besseling, destijds op Streekweg 145 in Hoogkarspel. Mijn moeder is Sjaan Wagemaker, geboren en opgegroeid op de Kleine Wijzend. Ik zat van 1963 tot en met 1968 op Hageveld."

Joop van Klink: "Er waren in 1942 tot 1944 2 plaatsen in West-Friesland waar de eerste klas van Hageveld was ondergebracht. Ik heb van 1942 tot 1943 de eerste klas gedaan in Hem en Venhuizen (tussen Hoorn en Enkhuizen). Daar waren ongeveer 60 studenten en er waren ongeveer 36 studenten in Westwoud. Die eerste klas telde 104 studenten: 96 waren er in Westwoud en Hem-Venhuizen en tenslotte waren er nog 8 in Bodegraven. Dat laatste is bij zeer winigen bekend maar ik weet het omdat ik daar ook ben geweest. Ik heb overigens nog twee klasgenoten die ook in Bodegraven zijn begonnen. Bodegraven heeft maar kort geduurd want steeds als er een student naar huis ging in Hem of Westwoud nam er een van Bodegraven zijn plaats in."