Henk van Duin, rector voor één jaar

14-09-2010 - Van oud-Hagevelder Gerrit Berveling ontvingen wij bijgaande afbeelding. Gerrit Berveling: "Een mijns inziens prachtig portret van de heer Van Duin die ik indertijd als leraar Grieks heb meegemaakt; ik heb gehoord dat hij vroeger ook leraar Latijn is geweest op Hageveld."

"Later werd hij pastoor in Overveen (bij Haarlem), hetgeen hijzelf veel fijner vond - heeft hij me bij een bezoek verzekerd. Daar word je immers priester voor, was zijn commentaar - niet om leraar te zijn, wat hij toch met veel enthousiasme heeft gedaan."

Hillebrand de Lange (oud-leerling en nu o.a. docent Latijn op Hageveld): "Ik herkende hem onmiddellijk als mijn zeer geliefde leraar Grieks op Hageveld. Hij heet Henk van Duin. Hij is vele jaren leraar Grieks op Hageveld geweest. Er waren in die tijd natuurlijk vele leraren Grieks, maar hij deed altijd de eindexamenklassen. Hij was zeer geliefd. Ik heb van de derde t/m de zesde klas Grieks van hem gehad, van 1962 tot 1966. Zijn bijnaam was 'opa', omdat hij er in de beleving van de leerlingen heel oud uitzag.

Hij is ook in de seminarietijd vele jaren wat men toen noemde de "sportheer" geweest. Dat wilde zeggen dat hij als de officiële vertegenwoordiger van de seminarieleiding zich inliet met de sport, b.v bij de uitreiking van bekers. Sport wilde in die tijd zeggen: de voetbalcompetitie tussen de klassen. Veel meer mogelijkheden waren er niet.

Hij is in het schooljaar 1962-1963 de rector van de school geweest. Slechts één jaar. Hij was eigenlijk te lief en te zachtaardig voor deze managementfunctie. Er werd blijkbaar een beroep op hem gedaan omdat hij in anciënniteit en in vakbekwaamheid boven anderen uitstak. Voor rector heb je echter andere kwaliteiten nodig.

Na zijn leraarschap op Hageveld is hij tot pastoor benoemd in Overveen. Ik meen in 1967 of 1968."

Wim Al, pastor in Haarlem, weet meer over dit portret en Henk van Duin: "Het schilderij hangt op de pastorie in Overveen. Het is geschilderd door Henk Hilterman in 1981, het jaar van zijn afscheid van de parochie. (Hij kwam er in 1967). Hij is overleden in 1992 en ligt in Overveen begraven. 
Zelf heb ik ook enkele jaren Latijn gehad van de heer van Duin. Omdat ik zelf in Overveen ben geboren en getogen, heb ik hem daar later diverse keren als pastoor ontmoet. Hij was in al zijn eenvoud erg geliefd bij de mensen."